Избор на подходящ модел щори

как да изберем щори

Щорите са необходимо нещо в един апартамент не само през лятото, когато трябва да пазят помещенията от пряка слънчева светлина. Те са необходими и през зимата, когато се стъмва рано и хората по-рано палят лампите в дома си.

Ако не искате да сте като на телевизор за съседите ви отсреща, трябва да се обзаведете със здрави и качествени щори. Освен, че са функционални, те даряват уют в дома ви. Преди да купите щорите обаче трябва да сте наясно какво точно очаквате от тях.

Една част от щорите като външните и алуминиевите вътрешни са плътни. През деня те надеждно пазят от слънчева светлина, а вечер са сигурна преграда. Друг вид щори са платнените. Напоследък те са много модерни. При тях обаче затъмняването е по-малко, те пропускат недразнеща доза светлина, като леко пропускат загадъчно лъчи в помещението, като го правят приятно осветено.Вечер не играят ролята на плътна стена като горепосочените, а по скоро на плътно перде или завеса, която също предпазва от това да бъдете изложени на показ на хората, живеещи срещу вас.

През зимата щорите задържат топлината в стаята, а през лятото не позволяват на хладния въздух, в случай, че имате климатик, да излезе навън. На пазара има огромно разнообразие от модели, материали и цветове. Изберете това, което ще пасва най-добре на нуждите на помещението и интериора.

Вертикалните щори, например, приличат много на завесите и пердетата. Смекчават влизащата в стаята светлина и спомагат за постигането на спокойна атмосфера в дома. В същото време се чистят много лесно, не поемат миризми и не събират прах.

Римските щори са платнени и са подходящи за големи витрини и прозорци. Могат да бъдат съвсем изчистени или украсени с пискюли и драперии в зависимост от стила на интериора. Елегантността и очарованието, което придават на стаята, ги прави предпочитани за употреба в жилище или хотел.

Хоризонталните щори най-често можете да видите в офис. Те придават по-модерен и малко студен вид на помещенията. Главното им предимството е, че и най-минималният наклон на ламелите коригира количеството светлина, което влиза в стаята. Ще се убедите, че са безценни, когато работите с компютър – светлината никога не пада директно върху монитора – стените я отразяват и разсейват. Така не е нужно да стоите цял ден в пълна тъмнина или на изкуствено осветление, за да можете да си свършите работата.

Ако вече сте се спрели на модел, предстои втора стъпка – избор на материал. В случай, че съседите ви са много любопитни или живеете на нисък етаж, може би е по-добре да се спрете на плътен материал. За кухнята не избирайте плат, който се чисти трудно. Най-практично е да си вземете пластмасови щори. Не поемат миризма, чистят се само с едно минаване с мокър парцал и не се влияят от влага и изпарения.

Външните ролетни щори не допринасят особено за уюта на дома ви, но са изключително практични. Сигурни са, предпазват от крадци. Осигуряват ви пълна тишина и тъмнина дори и през деня, перфектно изолират жилището ви през зимата и поддържат температурата с около шест градуса по-ниска от тази навън през лятото.

Най-новият вид щори се казват “Ден и нощ” и представляват парче плат разделено на ивици- една плътна, една прозрачна. Те комбинират ултра модерен дизайн и добър контрол на светлината. В зависимост от вашето желание, може да нагласите само плътни линии, като така предпазвате надеждно помещението си. Може да нагласите на една плътна и една прозрачна лента, което ще пропуска повече светлина и прави интериора по-игрив. Ако решите, може да ги вдигнете изцяло, това става чрез ролетно набиране.